Notranja vrata z lesenim podbojem

23.8.2021

Notranja vrata pridejo na vrsto tik pred vselitvijo, ko smo z eno nogo že vseljeni in po navadi na koncu s prihranki. A je dobro, da notranjim vratom posvetimo več pozornosti, saj je hiter izbor najcenejše različice lahko drag in dvojni vložek. Zato naj cena notranjih vrat ne bo glavno vodilo nakupa.

Dizajn notranjih vrat – Izbrati klasična ali moderna notranja vrata?

Klasična notranja vrata

Pri nakupu notranjih vrat moramo gledati na stanovanje kot celoto. Pomembno je, da imajo notranja vrata tudi estetsko vlogo in ne le, da zapirajo prostor. Trg nam ponuja ogromno modelov notranjih vrat zato se moramo na začetku osredotočiti na stil naše notranje opreme. V kolikor je bivalni prostor opremljen v minimalističnem modernem stilu se bodo vanj najlepše zlila moderna notranja vrata ravnih ostrih linij. V kolikor ne želimo preveč drznega izgleda in individualne note stanovanja so moderna bela notranja vrata vedno varna izbira. A tudi tu nam je na voljo cela paleta izvedbenih različic. Izbiramo lahko med belimi notranjimi vrati z vidnim klasičnim podbojem, lahko izberemo notranja vrata s skritimi nasadili in v ravnini s podbojem. Trenutno najbolj trendi izbor pa so zagotovo  notranja vrata v ravnini s steno, tako imenovana » invisible door«. V kolikor je naše stanovanje bolj toplo »domače« opremljeno, v klasičnem ali »vintage« stilu bomo izbirali bolj klasične modele notranjih vrat z enim ali več polji. V ta izbor spadajo tudi meščanska stanovanja s tako imenovanim dunajskim stilom notranje opreme, kamor uvrščamo klasična bela notranja vrata bogato rezkanim podbojem in izrezljanimi polnili na vratih.

Masivna notranja vrata - prednosti in slabosti

reused-reciklirana notranja vrataNa kakovost bivalnega okolja vpliva tudi izbira materiala naše notranje opreme. Vedno večji poudarek je danes na zdravem bivalnem okolju, saj snovi iz katerih je zgrajena naša notranja oprema (laki, lepila) hlapijo v okolje in se posledično z vdihavanjem kopičijo v nas, ter vplivajo na zdravje. Kar je še včeraj veljalo za sprejemljivo je danes že spoznano za nevarno. Tudi pri notranjih vratih imamo cel nabor materialov med katerimi lahko izbiramo. Od plastičnih, aluminjastih notranjih vrat vse do notranjih vrat iz iverokala in masivnih lesenih notranjih vrat. Pri kakovosti materiala je žal tako, da cena igra pomembno vlogo. Plastika in iverokal sta najpogostejša materiala po katerem posegajo proizvajalci notranjih vrat, saj sta najcenejša. Z izdelovanjem popolnoma masivnih lesenih notranjih vrat se danes ukvarja malo mizarjev a so zaradi tega še toliko bolj cenjeni. Izdelava lesenih notranjih vrat zahteva veliko znanja, saj je les material , ki deluje in ga je težko spraviti v okvirje. Razvoj optimalne vratne sredice, katere ne zvija in katera naknadno ne poka je prava znanost. Les mora biti ravno prav sušen, z optimalno količino vlage in pravilno križno spojen. Lesena notranja vrata so poleg svoje ekološke note, katere pomembnost vedno bolj dobiva na veljavi, tudi prava paša za oči. Vsaka lesena notranja vrata so unikat, vsaka grča, vsaka drevesna letnica govori zase. Razgibanost lesenih notranjih vrat v domu pričara edinstvenost. Lesena notranja vrata so v stanovanju naravni regulator vlage. V kolikor je v prostoru vlage preveč jo lesena notranja vrata absorbirajo, v primeru da je je premalo pa jo v prostor odvedejo. Prednosti lesenih notranjih vrat je veliko, v kolikor iberemo kvalitetnega ponudnika slabosti z njimi ne bomo imeli.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri ponudnika lesenih notranjih vrat

montaža notranjih vratNajpomembnejše je, da je mizar izkušen. Dolgoletna tradicija in ugled podjetja sama po sebi pričata o kakovosti izdelkov. Nekateri mizarji kupijo že polizdelke iz katerih naredijo celoto. Pri tem se lahko zgodi, da dobavitelj ni bil pazljiv pri sušenju lesa, nanosu in izbiri lepil, kar na koncu vpliva na končni izdelek. V primeru, da les ni bil dovolj suh začnejo notranja vrata pokati in se zvijati, ob slabi izbiri lepil se lahko masivna notranja vrata tudi razslojijo. Kakovost je na najvišjem nivoju le če mizar izdelek izdela od začetka do konca sam. To pomeni, da se proizvodnja prične že z nakupom okrogle hlodovine, konča pa s končnim izdelkom, v našem primeru, z izdelavo notranjih vrat. Le tako lahko proizvajalec zares jamči za kvaliteto svojega izdelka. Na tržišču se ime »lesena notranja vrata« velikokrat tolmači in predstavlja napačno. Vrata so masivna le če so v celoti izdelana iz polnega lesa. Ponudnika moramo vedno prositi, da nam pokaže presek notranjih vrat, kar nam bo razkrilo vratno sredico. Sredica notranjih vrat bo vplivala na življenjsko dobo vrat, njihovo zvočno in klimatsko izolacijo v prostorih. Pri notranjih vratih ni pomemben zgolj izgled, temveč tudi vsebina.

Mansardna vrata - podstrešna vrataKo standard ne ustreza – Notranja vrata z dimenzijami po meri

Preden začnemo iskati notranja vrata je dobro, da vemo kaj želimo. Ni malo stvari, ki so pomembne preden izvedemo nakupno odločitev glede notranjih vrat. Prva pomembna stvar, na katero moramo biti pozorni, se prične že pri sami gradnji in izvedbi zidnih odprtin. V kolikor želimo standardna notranja vrata, moramo temu prilagoditi zidno odprtino. Standardi niso povsod enaki in se od države do države razlikujejo. V Sloveniji je standardna višina notranjih vrat 2000 mm. Današnji trendi gredo v višave. Zelo malo ljudi se odloča za klasiko in vedno bolj prihajajo v ospredje velika in robustna notranja vrata, katera so tudi bolj praktična in izžarevajo prestiž. Vendar pa ta verzija vrat spada med notranja vrata posebnih dimenzij oziroma notranja vrata po meri.