Notranja vrata Relief

10.7.2020

Izraz relief je povzet iz latinščine. Pomni pa oblikovanje, kjer same podobe ne stojijo prosto, temveč so vdelane v podlago. Navdih za notranja vrata relief bi bil lahko povzet iz kiparjenja. Reliefno oblikovanje pa pomeni, da so posamezni liki dvignjeni nad samo ravnino osnovne ploskve.  Sam oblika in videz ki jo imajo notranja vrata relief pa pritegne veliko pogledov, saj imajo posebno lahko rečemo tudi svojevrstno moderno obliko, ki je čedalje bolj popularna.

Notranja vrata relief imajo zelo razgibano obliko, ki pritegne marsikateri pogled, poleg tega pa so posebej registrirana in zaščitena tudi s strani evropske komisije. Ravno tako pa je njihov zunanji videz vplival tudi na smo poimenovaje modela notranjih vrat.

Poseben proces izdelave ponuja kakovostnejše bivanjsko okolje. Notranja vrata relief so izdelana iz krtačenega in oljanega lesa.  Z krtačenjem lesa, pridobimo bolj naraven videz, ravno tako pa postane vidna sama struktura lesa, kar je pri tem modelu notranjih vrat še posebej pomembno. Ravno tako pa so notranja vrata relief lahko izdelana iz različnih vrst lesa, v naši ponudbi je mogoče najti smrekova macesnova, orehova ali hrastova vrata.

Notranja vrata Relief Oreh

Vsaka vrsta lesa ima drugačno barvo in drugačno strukturo. Ravno tako pa so posamezna vrata unikaten in neponovljiv izdelek, saj imajo nešteto podrobnosti, ki jih naredijo še lepša in bolj edinstvena. Saj je vsak delček vrat na svojem mestu z namenom. Že samo njihova izdelava je precej zapletena saj se morajo med sabo skladati posamezni delčki, ki prikažejo ustrezno končno podobo. 
 
Ravno tako pa tisto piko na i doda krtačen les, ki je zaradi svojega videza poseben. Vsaka vrsta lesa iz katerega so izdelana notranja vrat relief pa je posebna zaradi barve in strukture. Če se samo obregnemo ob ime nam že sama beseda relief spodbudi mišljenje o površini, ki ni ravna, iz ravnine pa izstopajo posamezni deli, med katerimi je vsak izmed njih edinstven. 
 
Notranja vrata relief izdelana iz macesnove lesa imajo različne odtenke rdečkaste barve. Intenzivnejšo rdečo bravo imajo deščice iz korena drevesa, medtem ko je les iz drugih delov dreves manj intenzivno obarvan. V primeru da želimo svetlejša vrata pa se bomo odločili za vrata iz smrekovega lesa, ki je svetlejši, samo krtačenje in oljanje pa doda lesu naravnejši videz.

Notranja vrata Relief Hrast

V primeru da želimo prostore dopolniti z temnejšimi notranjimi vrati se lahko odločimo za notranja vrata relief ki so izdelana iz hrasta ali oreha. Les hrasta je nekoliko svetlejši kot orehovina. Temnejša notranja vrata pa naredijo prostor elegantenjši.  Poleg tega pa lahko prostor dopolnimo tudi z lesenim pohištvom, ki se lepo poda k vratom. 
 
Notranja vrata relief lahko dopolnimo z ustreznimi kljukami, ki zaključijo celostno podobo vrat. Izbira kljuk je odvisna od vsakega posameznika. Zaradi same razgibanosti izgleda vrat pa se jim najbolj poda minimalistična in preprosta kljuka, ki še dodatno poudari material iz katerega so vrata izdelana, pa naj gre za smrekov, macesnov, orehov ali pa hrastov les.
 
V vsakem primeru pa je oblikovanje in izdelava notranjih vrat relief precej podobna kiparjenju, saj  je že v osnovi samo ime notranja vrata relief, spodbuja posameznika k razmišljanju kako in na kakšen način so vrata izdelana. Vsaka deščica v vratih pa dodaja vratom celosten videz zaradi katerega slednja še bolj izstopajo in celostno zaključijo posamezen prostor.
 
Katalog notranjih vrat Relief si oglejte  TUKAJ.