Notranja vrata

10.12.2020

Včasih so notranja vrata spadala v kategorijo stavbnega pohištva. To pomeni, da so graditelji poleg oken in vhodnih vrat istočasno vgrajevali tudi notranja vrata. Notranja vrata je vgradil kar zidar takoj po tretji fazi gradnje.

Z razvojem pa je nastal suhomontažni podboj, ki je omogočil, da so notranja vrata montirali šele po vgradnji talnih oblog. S tem se je seveda spremenila vloga notranjih vrat in preskočila so v kategorijo pohištva.

Skrito okovje - kvalitetno okovje

Notranja vrata v tej kategoriji torej nimajo le vloge zapiranja odprtine med dvema prostoroma, ampak je njihova vloga postala tudi estetska. Izgled notranjih vrat se mora ujemati s konceptom hiše, talnimi oblogami, barvami sten in vrsti pohištva. 

Notranja Vrata imajo v hiši ogromno vlogo, saj so del pohištva, ki ga večkrat dnevno srečamo, primemo, odmaknemo, primaknemo, zaloputnemo…Odprta  imajo svoj pomen, prav tako tudi zaprta, z njimi torej izražamo tudi naše počutje in odnos. Površina notranjih vrat v hiši predstavlja velik delež vertikalnih površin, zato ni vseeno kaj visi na naših stenah.

Zaradi takšnega pogleda na arhitekturo, je nastala zelo velika ponudba različnih vrat na trgu. Te so namenjene različnim okusom in tudi različnim potrebam. Notranja vrata v sanitarije so npr.drugačna od notranjih vrat v kuhinjo, vhodna drugačna od kletnih, vetrolovi drugačni od vrat v kleti i.t.d. Pri izbiri ni pomembna le cena, ampak predvsem funkcija in estetika. Cenejša notranja vrata so praviloma zgrajena iz iverice in folije ali kakšnih drugih umetnih tvoriv, kar pa dolgoročno pomeni večkratno menjavo vrat v stanovanju ali hiši, kakor tudi estetsko manj kakovosten produkt.

Notranja vrata Relief Oreh

Bivalni prostor izžareva drugačno energijo, če so v njem naravni meteriali, usklajene barve in funkciji primerni izdelki. V takšnem prostoru se človek dobro počuti, zato priporočam izbiro masivnih notranjih vrat za notranje prostore.

V podjetju Melu d.o.o. imamo v te namene zelo širok program za vse želje in okuse. Moderne dizajne, klasična vrata, funkcijska notranja vrata iz različnih vrst lesa, z različnimi površinskimi obdelavami in vseh možnih dimenzij lahko kombinirate z vašim okusom. Na objekt pridemo izmerit odprtine in notranja vrata Vam izdelamo po vaših merah in željah.

Poleg lesenih notranjih vrat nudimo tudi steklena vrata, saj imamo zastopstvo za znano nemško steklarno. Pri teh notranjih vratih je podboj klasičen-lesen, krilo pa je v celoti ali delno stekleno. Steklo je kaljeno in ni nevarnosti da se bo razbilo.

Nasvet: pri izbiri notranjih vrat je najpomembnejša funkcija in estetika, cena igra šele drugo vlogo, saj je poceni nakup lahko dolgoročno tudi zelo drag in povzroča stalno slabo voljo.

Notranja vrata Relief - Bela