Moderna notranja vrata

10.12.2018

Moderna notranja vrata so v različnih obdobjih predstavljala popolnoma različen dizajn. Kar je za moderno veljalo v 17. in 18. stoletju je danes označeno kot rustikalno oz. starinsko. Moderna notranja oprema 17. in 18. stoletja je vključevala bogate pohištvene detajle in zlate obrobe. Danes bi lahko rekli, bolj kot so bila vrata in ostala pohištvena oprema nakičeni bolj, bolj moderni so bili takrat in bogatejšemu sloju prebivalstva so prirpadali – izražali so namreč statusni simbol.

V 20. stoletju se je začel pogled na lepoto spreminjati in kazati težno po manj natrpanem izgledu bivalnega prostora. V ospredje začnejo prihajati ravne linije. Temu navkljub moderni interier sestavljajo visoke omare s številnimi policami. Danes je ta izgled pohištva nadvse priljubljen med Vintage ljubitelji opreme.

60-a leta 20. stoletja so veljala za obdobje razcveta. Žive barve, rože in vzorci so krasili tako domove kot tudi oblačila. Stanovanja so bila natrpana z raznimi dodatki in poličkami.

V 21. stol. je moderna mestna stanovanja prevzel minimalizem. Stanovanja so preprosto opremljena, manj kot je opreme bolj moderno je stanovanje. Prevladujejo hladni barvni odtenki in barvne kombinacije (belo/čna oz. sivo/bela). Tudi izbira notranjih vrat je temu prierna. Stanovanja v veliki meri krasijo bela vrata s skritimi podboji oz. tako imenovana »nevidna vrata«, ki so poravnana s steno.

V zadnjih 20 letih (zač.21 stol.) pa je moderna stanovanja preplavil minimalizem. Z minimalizmom odhajajo velike omare, polne nepotrebne »opreme«, spominkov in ostalih lovilcev prahu. Preprosta oprema odpravlja nered in omogoča osredotočenje na namen in funkcijo prostora. Stanovanja so navadno opremljena v največ dveh barvnih kombinacijah – (sivo/beli ali rjavo/beli) s skrbno izbranimi modnimi detajli, kjer prevladuje rek »Manj je več«. Pri izbiri vrat se minimalizem kaže v preprostih, ravnih linijah.

V zadnjih letih se je trend začel nekoliko nagibati k izboru lesenega pohištva, vključno k izboru lesenih notranjih vrat. Na pobudo Evropskih vladnih organizacij so se ljudje začeli zavedati pomembnosti narave , trajnostnega razvoja in zdravega načina življenja. Pri opremi postaja vse-pomembnejši naravni izgled. Vidne morajo biti grče, razpoke, skratka vse kar je v les vnesla narava skozi čas.
Kot smo omenili so moderna notranja vrata največkrat poravnana s steno. Vrata poravnana s steno so izvedljiva v kombinaciji z vgradnim ALU podbojem , ki je skrit v steni.

Ker se zavedamo, kako pomemben je les in da le-ta postaja vedno bolj cenjen smo se lotili najsodobnejšega estetsko dovršenega vratno-stenskega sistema, kjer lesena notranja vrata v ravnini predstavljajo del stene. Les in njegova struktura se preko stene nadaljujejo tudi preko vrat in skupaj z njimi predstavljajo dovršeno celoto. Gre za produkt, ki združuje minimalizem in zdravo bivalno okolje.

Danes je v slogu minimalizma poudarjena funkcija vrat, zato je kvaliteta eden od pomembnih dejavnikov. Lahko bi rekli, da velja rek: »Bolje manj in kvalitetno, kot veliko in ceneno.

Kolekcijo modernih notranjih vrat si lahko ogledate na naši spletni strani www.melu-doors.com