Mizar - ustvarjalec in inovator

10.9.2019

V podjetju Melu iščemo nove ustvarjalne mlade mizarje, ki se za poklic odločajo zaradi ljubezni do lesa in ustvarjanja. Prepričani smo, da se bodo iz njih razvili inovatorji, saj izbor poklica ni bila nuja temveč vzgib srca.

Mizar snuje, ustvarja in oblikuje izdelke iz lesa. Ustvarjati z lesom je velik izziv, saj je le ta živ material, zaradi česar z uporabo spreminja videz in obliko. Mizar se mora, še preden se oblikovanja loti, poglobiti v to, kje bo njegov izdelek stal, kakšni so zunanji vplivi, čemu vse bo izpostavljeni in kaj se od izdelka pričakuje. Na podlagi teh ugotovitev in poznavanja delovanja lesa mizar izbere primerno vrsto lesa, in površinsko uporabo, ki bo izdelku omogočila, da se pokaže v pravi luči.

Nazaj k naravi

Nekaj let nazaj je lesene izdelke v veliki meri nadomestila plastika, vendar pa sta spoznanje njene škodljivosti in evropska trajnostna politika s predpisi in spodbudami lesu ponovno začela vračati pomembno mesto v našem vsakdanjem življenju.
Na tržišču se pojavlja vedno večje povpraševanje po raznovrstnih lesenih izdelkih, les postaja vedno bolj cenjen, poklic mizarja pa vedno bolj iskan.
Za ustvarjanje ekoloških, tehnološko dovršenih izdelkov pa sta potrebna znanje in ustvarjalska žilica.
Zmotno je prepričanje, da je mizar lahko nekdo, ki se mu v šoli ni ljubilo posebej truditi in se je zato odločil za ta poklic. Takšen človek iz lesa ne bo mogel iztržiti vsega, kar mu les lahko ponudi.

Mizar mora biti dober opazovalec, da lahko zazna potrebe tržišča, še bolj pa inovator, da ustvari trg za svoje izdelke. Vsesplošna razgledanost in dobro matematično znanje sta veščini, ki mizarju ne smeta manjkati. Danes, ko je trg zasičen z vsem mogočim si povprečnosti ne moreš privoščiti, ampak moraš iskati vedno nove izzive in načine kako ustvariti presežek.

Na trgu primanjkuje inovativnih, razgledanih in ustvarjanja željnih mizarjev, katerim prav gotovo ne bo primanjkovalo dela. Zato bi vam v tem času, ko se osnovnošolci odločajo za vpis v srednje šole želela prikazati ta poklic, kot priložnost in izziv, ki ga je vredno zagrabiti.
Mizar lahko dela po naročilu ali pa ustvarja po navdihu. Lahko ustvarja raznovrstne izdelke, lahko pa se tudi specializira za določeno področje.

V podjetju Melu iščemo nove ustvarjalne mlade mizarje, ki se za poklic odločajo zaradi ljubezni do lesa in ustvarjanja. Prepričani smo, da se bodo iz njih razvili inovatorji, saj izbor poklica ni bila nuja temveč vzgib srca, zato jim želimo na poti njihovega izoblikovanja nuditi vso oporo, ki jo potrebujejo.

»Tam kje se križajo potrebe sveta in tvoji talenti , tam je mesto tvojega poklica«
Aristotel