Lesena vrata so ponovno priljubljena! Zakaj

10.6.2019

Priljubljenost lesenih notranjih vrat, pa tudi ostalih lesenih izdelkov v zadnji nekaj letih narašča. Razlogov za to je več. Eden iz med njih je prav gotovo napredek v lesni tehnologiji.

Proizvajalci lahko les danes termično obdelajo in mu tako spremenijo molekularno strukturo. Zaradi tega les postane obstojnejši, lahko spremeni barvo in ostale lastnosti. Povečanje trdnosti je še zlasti dobrodošla pri mehkešjih lesovoih (iglavci).

Eden od termično obdelanih lesov, ki ga za izdelavo masivnih notranjih vrat uporablja podjetje Melu d.o.o. je Dimljen hrast. Les je v posebnih komorah izpostavljen amonijevim hlapom, ki lesu spremenijo lastnosti - postane trdnejši in potemni. Barva je odvisna od dolgotrajnosti izpostavitve hlapom.

Na kvaliteto in s tem tudi priljubljenost vpliva tudi pravilno sušenje lesa.
Les so včasih sušili na prostem, kar je vzelo veliko časa, kljub temu pa les ni bil enakomerno posušen. Neenakomirna sušenost je povzročila,da deformacije lesenih izdelkov. Dane se za sušenje uporabljajo posebne sušilnice, ki les enakomerno posušijo, hkrati pa skrajšajo proizvodnji cikel lesenih izdelkov.

Drugi razlog tiči v ekološki osveščenosti ljudi in finančnih spodbudah trajnostnega razvoja s strani Evropske unije. Kot vemo so PVC materiali in aluminij težko razgradljivi, njihova proizvodnja in uporaba pa sta zdravju in okolju škodljiva.Leseni izdelki so skozi celoten življenski cikel okolju prijaznejši kot izdelki umetnih materialov. Izdelki iz umetnih mas že med samo uporabo v okolje oddajajo strupene nano delce, ki se nalagajo v telesih in spreminjajo genske lastnosti vseh živih organizmov in povzročajo razne deformacije.

Tudi ogljični odtis je pri proizvodnji npr. plastike in aluminija bistveno večji, kot pri proizvodnji lesenih izdelkov.

V podjetju Melu za izdelavo notranjih vrat uporabljamo samo masivni les, lesen odpad, ki pri tem nastane pa predelamo dalje in iz njega ustvarimo sekundarne proizvode - pelete in brikete za ogrevanje.
Z ničelnim odpadom se trudimo ohranjati naravo čisto in lepo tudi za prihodnje rodove.