Les je zdrav, les je lep

10.5.2020

Včasih je bila večina pohištva in gospodinjskih izdelkov izdelana iz lesa. Domovi so bili tako zdravi in topli. Ob odkritju poceni plastike je ta v raznoraznih oblikah množično  preplavila naša stanovanja, les pa je iz domov skorajda izginil. Ljudje so s plastiko zamenjali tudi okna in vrata,vendar pa v javnost prihaja vedno več podatkov o njeni škodljivosti in ekološki neprimernosti.

Večina surovin za plastiko izvira iz surove nafte, ločene na spojine, obdelane z raznimi kemikalijami. Za izdelavo plastike morajo surovine segrevati, pogosto jim dodajo barvila in aditive, ki povečujejo njeno vzdržljivost. Ker je proizvodnja plastike ušla nadzoru, njena sestava pa je pogosto poslovna skrivnost

proizvajalcev je njena uporaba zelo tvegana. Nam najbolj poznani sta dve nevarni  kemikaliji  Bisfenol A (BPA) in Ftalati, ki se v okolje sproščata s staranjem in segrevanjem. Spojini sta motilca hormonov, ki povzročata neplodnost in poženščenost moških ter hiperaktivnost. Evropska unija je prepovedala njuno uporabo v otroških igračah vendar sta  v ostalem pohištvu še vedno prisotna skoraj v vsakem domu.

Poleg nevarne kemijske sestave je plastika tudi neprodušni material, zaradi česar stanovanja s plastičnimi okni in vrati pogostokrat plesnijo .
Zato zamenjajmo ceneno plastiko z lesom, ki je naraven  ter našim otrokom in prihodnjim generacijam priskrbimo boljše življenjsko okolje.

Pri uporabi lesa smo popolnoma varni, njegova odlična lastnost je absorbcija vlage,  ki pripomore k vzdrževanju stabilnega notranjega okolja in preprečuje plesnenje.

Uporaba lesa je v okviru celotnega življenjskega cikla za okolje manj obremenjujoča kot uporaba plastike ali kovin. Ker je les dragocen del našega življenjskega prostor je potrebno z njim ravnati v skladu s trajnostno politiko.

V želji, da je vaš dom za vas varen, vam priporočamo uporabo lesenih izdelkov, saj so trajnejši, unikatni,bolj ekološki in kakovostni od ostalih materialov.

Vrnimo domovom zdravje in toplino- Les je lep, les je zdrav.