Kako izberem primerna notranja vrata za svoje stanovanje

10.5.2019

Na tržišču je danes ogromno ponudnikov notranjih vrat, izbiramo lahko tako med različnimi materiali (PVC, kovina, les, steklo) kot tudi oblikami, izvedbami in barvami.Pri izbiri vrat si moramo podrobneje pogledati 3 glavne točke. 

IZGLED 

Pred izborom je potrebno razmisliti o izgledu notranjih vrat. Notranja vrata sooblikujejo prostor, zato morajo biti usklajena tako z ostalim pohištvom, kot tudi s stenami in talnimi oblogami.
V temnih prostorih je bolje izbrati svetlejše barvne tone, saj ti prostor optično povečajo in poživijo. Na prehodih (npr. kuhinja/jedilnica) svetujemo izbor vrat z velikim steklenim izsekom, da lahko svetloba lepo prehaja v oba prostora in ju povezuje.  V kolikor se srečujemo s prostorsko stisko in želimo pridobiti čim več prostora je izberemo drsna vrata.
 

CENA / VREDNOST

Pri izbiri notranjih vrat igra pomembno vlogo tudi cena. Glavni krivec za to so preveliki izdatki v fazi gradnje in nakupu preostale notranje opreme. Nakup notranjih vrat navadno ostane kot zadnja investicija za piko na i.
Cena notranjih vrat je odvisna od kvalitete – tako v materialih kot tudi izvedbi. Tu še vedno velja rek » kolikor daš toliko dobiš«.
Cena/kvaliteta se najbolj ¸razlikuje pri izbir sredice vratnega krila.
Med najcenejši izbor spada sredica iz kartonskega satja. Vrata iz tega so primerna v poslopjih, ki niso veliko v uporabi, saj ob vsakodnevni uporabi takšna vrata nimajo dolgega življenjskega roka. Nekoliko bolj kvalitetna sredica je izdelana iz perforirane iverne plošče – takšna vrata so sicer primerna za domove, vendar moramo zelo paziti na morebiten stik z vlago oz. vodo, saj vrata v tem primeru »napihne« in so uničena. Iverni elementi imajo največji manjko pri podbojih oziroma nasadilih. Iverica je krhka, zaradi česar lahko  vsakodnevno  loputanje z vrati izruva nasadila, oziroma povzroči odstop zaključnih letev. V primeru, da se odločimo za krila z iverno sredico, je dobro izbrati vsaj masiven podboj, ki je pri odpiranju najbolj obremenjen. 
Najdražja, a tudi najkvalitetnejša izbira so notranja vrata, ki so v celoti izdelana iz masivnega lesa. V tem primeru so vrata tista, ki uravnavajo vlago v prostoru, ob izlivu vode ni strahu, da bi se vrata uničila, potrebno jih je le osušiti in so že pripravljena na nadaljno uporabo.
Glede na to, da gre pri nakupu za dolgoročno naložbo, je dobro razmisliti kakšna notranja vrata bomo izbrali, saj naknadna demontaža in ponovna montaža za sabo pripeljeta še dodatne stroške in prilagoditve.
Na ceno notranjih vrat poleg materiala vplivajo tudi dimenzije, okovje, količina in vključenost montaže.
 

FUNKCIJA

Pri izbiri vrat moramo nekaj pozornosti nameniti tudi naslednjemu vprašanju
»Kaj pričakujem od notranjih vrat?«
V kurilnici bomo verjetno izbrali protipožarna vrata, saj se bomo tako v svojem domu počutili varnejše.
Pri prehodu iz delovnih prostorov/garaže v  bivalne prostore, je dobro izbrati debelejša oziroma protihrupna vrata.
V primeru, da imamo še majhne otroke, ki radi »barvajo in loputajo z vrati« so najboljša izbira lesena oljena vrata, katere lahko malenkost pobrusimo in premažemo kar sami. 
Z nadaljnimi nasveti pri izbiri notranjih vrat smo vam z veseljem na voljo.

Notranja vrata Relief bela 3D in Bela notranja vrata Contur