Iverne plošče - zdravju škodljivo pohištvo

10.10.2019

Dom bi naj bil varen in prijeten prostor v katerem brezskrbno uživamo s svojo družino. Da bo temu res tako moramo pozornost nameniti tudi izbiri varnih materialov, s katerimi bomo svoj dom opremili.

Iverka je rakotvorna

Pohištvo (vrata, omare, tla) iz iverke je sicer cenovno privlačno, vendar pa predstavlja visok strošek za naše zdravje. Iverka je lepljena plošča iz recikliranih lesenih drobljencev. Beseda recikliran se zdi na prvi pogled okolju prijazna, a ko pogledamo globlje vidimo, da je le ta polna raznih kemikalij s katerimi proizvajalci jačajo in lepijo drobljence. Glavna in najškodljivejša kemikalija, ki hlapi iz iverke je rakotvorni formaldehid (metanal). Tudi sicer naraven furnir je lepljen s formaldehidnimi lepili. Formaldehid je strupena, jedka kemikalija, ki je po podatkih WHO – svetovne zdravstvene organizacije, rakotvorna in mutagena. Gre za isti plin, ki se mu izogibamo, ko nam smrdi cigaretni dim ali pa avtomobilski izpuh, razlika je zgolj v tem, da nas bo v kolikor ga bomo vnesli v stanovanje, zastrupljal nepretrgoma in dolgo časa. Poleg rakotvornosti lahko formaldehid povzroča solzenje, pekoče oči, nosno sluznico in žrelo, kašelj, srbečo kožo in astmo.

Med drobljenci pa ni težava le formaldehid, temveč tudi kombinacija le-tega z drugimi toksičnimi kemikalijami. Posebni instrumenti lahko tudi po več kot dvajsetih letih izdelave zaznajo prisotnost formaldehida, ki ga oddaja pohištvo. Bolj kot je vlažno in višja kot je temperatura prostora, večje je hlapenje-tega.
V stanovanjih, ki so opremljena s pohištvom iz iverke, lahko koncentracija formaldehida hitro preseže vrednost 0,3ppm. Toda že koncentracija 0,1ppm povzroča zdravstvene težave. Zaenkrat v EU še ni zakonodaje, ki bi uporabo tega strupenega plina prepovedala, omejujejo pa njegove emisije v prostor. Za pohištvo se v večini uporablja emisijska kategorija E1.

Nazaj k naravi

Potrošniki so danes vedno bolj ozaveščeni, zato je na tržišču vedno več naravnih rešitev. Škodljive kislinske in poliuretanske lake vedno bolj izpodrivajo laki na vodni osnovi, ki so zdravju bolj prijazni, vse bolj pa se širi uporaba voskanja in oljenja lesa.
K zdravemu domu vsekakor spada les, ki poleg tega da je 100% naraven, uravnava in stabilizira vlažnost zraka in s tem pozitivno vpliva na počutje v prostoru; lesene površine nase vežejo vodno paro, ki jo takrat ko je zrak suh, spet vračajo v prostor.
Kakovostno masivno pohištvo ima glede na ceneno iverko višjo ceno, vendar pa ima tudi temu primerno vrednost. Poleg blagodejnega vpliva na zdravje, je tudi njegovo vzdrževanje zelo enostavno. Ker je naravni sovražnih prahu, bomo v primerjavi s statičnim laminatom za čiščenje porabili bistveno manj časa.

Kakovost Melu

V podjetju Melu izdelujemo le izdelke iz masivnega lesa, poleg lesenih notranjih vrat izdelujemo tudi stenske obloge, vratno-stenske sisteme, kot novost pa nudimo talne obloge s 3-D izgledom.
Vsak les je naraven vendar ni vsak kvaliteten, zato je za zagotovitev čim daljšega življenjskega roka pomembno izbrati pravo kakovost. V želji po nadzoru kvalitete skozi celoten proizvodnji cikel, imamo v podjetju Melu zaprt proizvodnji sistem , kar pomeni, da kupimo hlodovino in iz je proizvedemo končni produkt, tako pa lahko zagotovimo izdelke vrhunske kakovosti.

Notranja vrata Relief Oreh